Maca heet de nieuwe superfood. Maar de prijzen van de knol uit Peru schieten door het plafond nu Chinezen de oogsten opkopen.
Maca zou je energie geven, maar de Chinezen geloven ook dat het potentieverhogend werkt. Ze blijken dit jaar massaal de wortel op te kopen in Peru, waardoor Amerikaanse en Europese afnemers het nakijken hebben.
Dat schrijft The Wall Street Journal in een uitgebreide reporage.
De maca groeit op grote hoogte in Peru. Eeuwenlang gebruikte alleen de plaatselijke bevolking de wortel, maar sinds enkele jaren hebben ecoconsumenten de plant ontdekt. De plant zou helpen in bed en daarbuiten, stress verminderen en nare kanten van de menopauze reduceren.
De knol wordt onder vaak vermalen tot poeder, maar het extract is ook in vloeibare vorm te koop.
Maar nu de Chinezen de wortel ontdekt hebben, staat de maca-economie op zijn kop. De prijzen zijn sinds begin dit jaar vertienvoudigd. Een pond maca brengt nu zomaar 13 dollar op.
De officiële export naar China vertienvoudigde de eerste negen maanden van dit jaar ten opzichte van heel 2013. Maar de Peruvianen zijn nog bezorgden over de smokkel van maca: ze verdenken Chinezen ervan de wortel zelf te willen kweken in China.
Amerikaanse en Europese afnemers hadden langetermijncontracten met handelaren en boeren in Peru, maar die worden nu lang niet altijd meer nagekomen nu de Chinezen goud geld bieden.
De situatie wordt in 2015 mogelijk nog erger. Delen van de oogst zijn nu al aan Chinezen verkocht, waardoor afnemers in de VS en Europa mogelijk het nakijken hebben.
In Nederland lopen de prijzen voor maca inmiddels ver uiteen, blijkt uit een rondje onder webwinkels. Bij Superfoodme betaal je omgerekend 3 euro per ons, maar bij De Tuinen 6 euro.
Het Nederlandse Voedingscentrum meent overigens dat superfoods niet bestaan. Het wijst erop dat iedereen de term op elk product kan plakken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl